De la ZERO la NIKE AIR JORDAN - Istoria Legendei

De la ZERO la NIKE AIR JORDAN - Istoria Legendei

 Michael Jordan playing against Chicago Bulls

Nike Air Jordan. Silueta saltului legendei de la Chicago Bulls a devenit unul dintre cele mai usor de recunoscut logo-uri. Air Jordan este, în prezent cel mai popular brand de sneakersi. Ești curios care este povestea din spate și cum s-a clădit notorietatea, cum a reușit o pereche de pantofi sport de baschet să creeze un real fenomen în jurul conceptului de sneakersi? Perfect!

It's storytime!! Hai să auzi povestea reală, absolut fascinantă a legendei din lumea sneakers.

Michael Jordan playing in Jordan Sneakers

Michael Jordan și saltul regal

A fost odată ca niciodată NBA. Adică încă este, dar așa începe povestea. Sponsorul Ligii Americane de Baschet era Converse și exista o regulă foarte strictă, conform căreia, încălțămintea jucătorilor trebuia să fie preponderent albă, cu detalii în culorile echipamentului echipei. Poate ți se pare irelevantă această informație, dar vei vedea mai târziu, it makes sense.

În 1984 (ră)sărea o stea - Michael Jordan, jucătorul celor de la Chicago Bulls. Converse nu a ajuns la o înțelegere cu Jordan deoarece a refuzat să-i ofere un contract diferit de cele ale altor jucători de top din NBA

Michael Jordan and Scalers Sneaks

Fun fact - Perechea favorită a lui Michael Jordan de pantofi sport era produsă de Adidas. La momentul acela, Adidas nu a fost dispus să-i ofere un contract lui Jordan (cauzele nu sunt complet cunoscute, dar există zvonuri că problemele financiare ar fi împiedicat această colaborare).

Așa că, Nike a fost fericitul câștigător. Agentul lui Jordan, David Falk își dorea foarte mult încheierea unui contract cu Nike, cunoscuți la momentul acela mai degrabă pentru încălțămintea pentru alergare. Jordan nu era prea interesat de Nike, dar oferta a fost de nerefuzat, așa că a acceptat.

A treia oară a fost cu noroc. Sau al treilea brand a avut noroc, depinde de pe ce parte a terenului privești povestea.

De unde Air Jordan?

Așa cum am zis, Nike era lider pe segmentul de alergare. Cea mai nouă tehnologie a lor purta numele Air Solas, iar Jordan urma să joace în ei. Jordan petrecea mult timp în aer în timpul jocurilor. Logica e evidentă. Și ingenioasă.

Michael Jordan doing a dunk in Scalers Sneaks Jordans

Contractul lui Jordan cu Nike valora 2.500.000 $. Poate acum nu pare mare lucru, dar pentru acele vremuri și mai ales pentru statutul de debutant încă neafirmat, era o sumă uriașă.

Prima pereche creată de Nike pentru MJ a apărut în 1985, design-ul a fost inspirat din primul său sezon în NBA și a devenit în scurt timp iconică.

Air Jordan 1 High OG “Banned” – papucul magic și interzis

Descopera Air Jordan 1 Banned pe Scalers Sneaks

Această primă pereche de sneakersi Jordan a scris istorie. Roșu și negru. Logo-ul initial format dintr-o minge de baschet încadrată de aripi avea o singură semnificație: Jordan was in the air.

De ce interziși? Îți amintești ce ai citit acum câteva momente despre colorway-ul impus de regulamentul NBA? MJ, alături de Nike, sfidează regula și intră pe teren cu o pereche de încălțări sport de baschet în roșu și negru.

La fiecare partidă, Michael Jordan era amendat cu 5000$ pentru această rebeliune colorată. Cei de la Nike erau încântați să-i plătească fiecare amendă. Expunerea capitalizată și câștigurile înregistrate ulterior worth every fine.

Michael Jordan poarta Jordan 1 High Banned

Ai dubii dacă a meritat cheltuiala pe toate amenzile astea costisitoare? Ei bine, imaginează-ți că  la momentul semnării contractului, Nike avea ca obiectiv să vândă perechi de Air Jordans în valoare de 3 mil$. După primul an, au înregistrat câștiguri de 126 mil$. Pare că nu s-au chinuit să acopere pierderile generate de amenzi.

Acesta a fost punctul 0 al legendei Jordan. De la această primă pereche interzisă, perechea de Air Jordan 1 în roșu și negru a devenit iconică. Fie că îi cunoști sub numele de “Banned”, “Fire Red” sau “Black Chicago” imaginea este una singură: prima pereche de sneakersi din colaborarea istorică dintre Nike și Michael Jordan.

Air Jordans au devenit la scurt timp un simbol, o piesă must-have până în ziua de astăzi. Erau mai mult decât o pereche de încălțăminte sport, era o reprezentare a personalității Jordan. De la această premisă au plecat și creatorii acestor sneakersi – vezi o pereche de sneakersi, îl vezi de fapt pe Michael Jordan în toate genialitatea sa, legenda inconfundabilă din NBA. 

Moștenirea Înălțimii Sale, MJ23 

Air Jordan Logo

În ultimul său meci la Madison Square Garden, Jordan a jucat în această pereche legendară Air Jordan 1 High “Banned”. Într-un interviu a povestit cum la pauză tălpile îi sângerau – aparent, tehnologia acestor pantofi sport a avansat foarte mult de la acea primă pereche.

Nu doar tehnologia a evoluat, ci și partea de design. După ce au spart gheața în acest mod senzațional, colaborarea a fost una absolut fructuasă, până în prezent. Air Jordan s-a reinventat sub noi forme și noi  modele pe care publicul le-a îndrăgit de la lansare. Cei mai populari, de-a lungul timpului, au rămas totuși Air Jordan 1.

 Perechi de Nike Air Jordan 1 Populare

O selecție de modele foarte cool de Air Jordan autentici și limitați găsești la Scalers Sneaks. Aruncă un ochi și alege perechea de sneakersi Jordan la care visezi!

Ca sa iti fie si mai usor, ti-am pregatit mai jos cateva link-uri care te-ar putea ajuta sa-ti gasesti perechea perfecta de sneakersi:

Înapoi la blog